Waar het woord Corona in 2020 een opmars heeft gemaakt, hoop ik dat consuminderen hét woord van 2021 wordt. Consuminderen is namelijk zó belangrijk voor het milieu, maar het geeft ook veel rust voor jezelf. Waar pronken met spullen van goedkope Chinese webshops nu nog populair lijkt, hoop ik dat het snel verandert en we ons realiseren dat we beter minder spullen kunnen hebben van hoge kwaliteit en die we veel gebruiken, dan heel veel spullen waar we eigenlijk niet zoveel mee doen.

Consuminderen in het kort

Consuminderen is bewust minder spullen kopen. Een trend die al een tijd gaande is en die eigenlijk samengaat met de bewustwording over klimaatverandering. Het gaat hier veelal om het consuminderen van kleding, maar ook je badkamerspullen of de dingen die je in de keuken hebt staan.

Heel veel spullen

Ik denk dat er genoeg mensen zijn die tijdens deze hele Corona-crisis bezig zijn geweest om hun kamer of huis op te ruimen. Bij mij was dat wel het geval en ik kwam tot besef dat ik zóveel spullen heb die eigenlijk maar een beetje in de kast liggen. Ik dacht bewust na over al die spullen en ik weet zeker dat als ik de helft weg zou doen, ik het niet eens zou missen. Ik heb nog regelmatig dat ik impulsaankopen doe, omdat ik iets voorbij zie komen op Instagram en direct denk: superhandig, wil ik ook! Je gebruikt het een tijdje en daarna verdwijnt het in de kast om er vervolgens niks meer mee te doen.

Waarom zou je consuminderen? 3 redenen:

  • Het geeft rust in je hoofd, je voelt namelijk minder druk om te hebben wat een ander ook heeft. Je koopt alleen wat je echt nodig hebt en niet omdat anderen het ook hebben.
  • Je bespaart geld, omdat je beseft dat je minder spullen nodig hebt en daardoor minder koopt.
  • Het zorgt voor gemak, minder keuze = minder keuzestress

Besef wat je hebt.

Toen ik mijn kledingkast en mijn lade met make-up en doucheproducten ging opruimen kwam ik tot besef dat ik zó enorm veel spullen heb. Met mijn doucheproducten gaat het zo: het is bijna op, ik koop alvast nieuwe, gebruik het nieuwe product al voordat de oude op is, kom erachter dat ik het nieuwe product fijner vind en het oude product blijft halfleeg in de badkamer staan. Hetzelfde geld eigenlijk voor mijn make-up: de ‘oude’ producten komen nooit op. Ik denk dat ik nog nooit een oogschaduwpalette heb opgemaakt. En ook voor kleding geldt eigenlijk een beetje hetzelfde. Ik koop een blouse waarvan ik vind dat ik zoiets nog niet in de kast heb hangen en draag vervolgens alleen de nieuwere kleding. Zie je een patroon ontstaan?

Eerst oud, dan nieuw

Het draait dus voornamelijk om eerst de oude spullen opmaken, voordat je nieuwe koopt. En met op bedoel ik echt zodanig op dat het de prullenbak in kan omdat het leeg of kapot is. Vervolgens moet je heel kritisch kijken of je de spullen echt nodig hebt. Heb je écht niks meer staan? Kan je hier ook zonder? En heb je ook niet iets wat er op lijkt?

Ik ging voor de grap eens door mijn kledingkast heen om kleding uit te zoeken. Vaak kom ik dan kleding tegen die ik nooit draag, maar eigenlijk nog prima aan kan, maar ik kwam stiekem ook heel veel dubbelgangers tegen:

  • 2 look-a-like Chanel jasjes
  • Heel veel witte blousjes die op elkaar lijken
  • 3 zwarte lange kokerrokken
  • 2 zwarte colberts
  • 2 blauw-wit gestreepte blouses
  • En een paar exact(!) dezelfde Levi’s, waarvan ik één onlangs had gekocht omdat ik niet meer wist dat ik dezelfde broek al had.

Je hebt vaak meer spullen dan je denkt en als je het allemaal eens naast elkaar legt weet ik zeker dat je van mening bent dat het ook wel met minder kan. En dat is nou precies de gedachte achter consuminderen.

Voorkomen van massaproductie

De massa waar de productie mee gepaard gaat zorgt voor drukking van de kosten en dat gaat meestal niet ten koste van de winkeliers, maar van de makers. De fabrieken staan vaak in landen waar de arbeidskosten op z’n laagst zijn, het personeel krijgt minimaal betaald en werken tal van uren achter elkaar. Daarnaast brengt het maken en vervoeren van producten over het algemeen veel Co2-uitstoot met zich mee. En als dat nog niet alles is, worden producten door ons al makkelijk weggegooid.

Jaarlijks wordt er in Nederland 124 miljoen kilogram textiel verbrand, 124 miljoen!! En dat is dan alleen nog alle kleding die in de afvalbak terechtkomt. Er is zo’n overschot aan kleding, denk aan al die grote ketens die elke week een nieuwe collectie hebben. Kledingstukken die na de sale nog steeds niet zijn verkocht, worden heus niet gedoneerd. Dan daalt de waarde van deze kledingstukken en dus wordt het meestal verbrand of komt het op een berg met afval terecht in een ontwikkelingsland, zoals op Haïti.

Je denkt dat je goed doet door niet gedragen kleding in een textielcontainer te gooien, waarna het recyclet wordt. Maar helaas, de kleding wordt uiteindelijk gedumpt in ontwikkelingslanden waarna het verkocht (ja, verkocht!!) wordt aan winkeliers, zodat zij dit weer kunnen verkopen aan de lokale bevolking.

Door te investeren in duurzamere items die langer meegaan en te kiezen voor kledingstukken die niet modegevoelig zijn voorkom je dus massaproductie. Evenals 50 verschillende kleuren lippenstift kopen, terwijl je er vaak toch maar 3 of 4 draagt. Kies voor kleuren en items van hoge kwaliteit die goed bij jou passen, waardoor je er veel meer plezier van hebt.

Waarom willen we zoveel?

Waarom kopen we zoveel en willen we zoveel? Alleen maar om elke instagramfoto met een nieuw setje op de foto te staan? Of om indruk te maken op anderen dat je met de nieuwste trends meegaat? Elke cent die je hebt uitgeven aan nieuwe trends die met een paar weken of maanden weer voorbij gevlogen zijn… Dat slaat toch nergens op? Wanneer gaan we met zijn allen zeggen: het is genoeg. Ik heb genoeg.

Het is tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Wij zijn de generatie die geen spullen kopen die ze niet nodig hebben, die pas wat nieuws koopt als het oude op is en die nadenkt over de Co2-uitstoot en de hoeveelheid afval die erbij komt kijken.

It’s time to change! 

Waar je mee kan beginnen

Ik ga nog heel veel blogs wijden aan consuminderen, maar hier alvast een tip om te beginnen: stop met kopen! Zo makkelijk is het. Koop alleen spullen die je écht nodig hebt. En nee, het telt niet als je al 10 broeken hebt, maar deze er nét even iets anders uit ziet dan al die anderen. Probeer dan creatief te zijn en verzin nieuwe outfits met die 10 broeken en andere kledingstukken die je al hebt.

You can do it!!

Liefs,

Suus

 

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *