Deze heerlijke broccoli-courgettesoep is zó makkelijk om te maken. Ik maak eigenlijk niet zo vaak soep, maar elke keer verbaas ik me weer over hoe makkelijk het eigenlijk is, haha! Daarnaast is soep natuurlijk de ideale manier om de koelkast leeg te maken en restjes te gebruiken. Dit recept leent zich daar ook goed voor. Gebruik groenterestjes (of bijv. iets van aardappel) om aan de soep toe te voegen en gebruik overgebleven smeersels, of snackgroenten voor het Libanese brood. Scheelt weer boodschappen doen ;-). Hieronder vind je het recept zoals ik de soep heb gegeten.
Side note: Dit gerecht kan vegan bereid worden, yehes! Mijn persoonlijke voorkeur om in dat geval de witte kaas weg te laten bij het Libanese brood, gezien ik zelf niet zo’n fan ben van nepkaas als alternatief.
Voor ruim 2 liter broccoli-courgettesoep (4-6 personen):
- 2 grote broccolistronken
- 2 courgettes
- 1,5 liter water
- 2 bouillonblokjes (ik gebruikte bospaddestoelen)
- Een ui
- Twee tenen knoflook
- Siracha of sambal
- Kruiden zoals peper, zout, oregano, peterselie, paprikapoeder
- (Veganistische) kookroom
- (Veganistische) spekjes
Voor het brood:
- Libanees brood/Libanese wraps
- Hummus
- (Veganistische) Pesto
- (Witte kaas)
- Olijven
- Augurk
Bereidingswijze broccoli-courgettesoep:
- Zet een pan op het vuur met 1,5 liter water en 2 bouillonblokjes.
- Snijd de groenten in kleine stukken. De broccoli kan je met stam en al in kleine stukjes snijden, zo verspil je zo min mogelijk groenten.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Kook de broccoli in de bouillon gaar en zet ondertussen een pan met olie op het vuur om de ui, knoflook en courgette in te bakken. Houd een klein deel van de courgette apart om later door de soep te doen (ongeveer 1/8e).
- Gooi de ui, knoflook en courgette bij de broccoli in de pan als deze gaar is (en bewaar dus 1/8e van de courgette als garnering). Zet daarna een staafmixer in de soep en mix op een middelhoge stand tot de soep egaal is.
- Bak ondertussen de spekjes op. Ook is het tijd om de soep op smaak te brengen, ik gebruikte allereerst wat room om de soep wat romiger te maken, vervolgens wat siracha voor wat extra pit, maar sambal zou er ook erg lekker bij zijn. Experimenteer vooral met kruiden die jij graag eet. Ik gebruikte italiaanse kruiden, paprikapoeder, heel veel zout en peper en een klein beetje cajunkruiden.
- Als de soep op smaak is kan je de overgebleven courgette en de spekjes erdoor doen.
Voor het Libanese brood:
- Verwarm de oven voor en bak de broden volgens de gebruiksaanwijzing.
- Zet ondertussen bakjes met hummus en pesto op tafel, snijd de olijven in kleine stukjes (of koop ze kant en klaar in een potje), verkruimel de witte kaas en snijd de augurken.
- Laat iedereen zijn of haar eigen Libanese brood beleggen.
Ik denk dat het ook superlekker is om wat paprika toe te voegen aan de broccoli-courgettesoep, mocht je dat in huis hebben. Kijk eens in je koelkast en experimenteer met overgebleven restjes. Dat is zoveel beter dan eten weggooien. Vind je het nog moeilijk of twijfel je of iets er wel of niet bij past? Je mag me altijd een berichtje sturen op Instagram met jouw kookvragen!
Smullen maar! Eet smakelijk 🙂
Liefs,
Suus