We eten thuis regelmatig aardappels, gekookt, gebakken of uit de oven. We hadden heel veel aardappels over en die moesten op voordat papa en mama op vakantie gingen. Omdat ik de vorige keer zelf Surinaamse eiersalade had gemaakt, besloot ik er nu aardappelsalade van te maken. Maar dan wel een flinke portie, als bijgerecht en niet als smeersel.

Ingrediënten voor 6 personen:
 • 2 kilo aardappels (ongeveer, de weegschaal kon het niet meer wegen dus het is minimaal 2 kilo geweest maar dat is echt ruim voldoende)
 • 2 heel fijn gesnipperde uitjes
 • halve pot augurken
 • crème fraîche
 • yoghurt
 • mayonaise
 • dille
 • peper en zout
Bereidingswijze:
 1. Schraap of schil de aardappels en snijd deze in fijne blokjes of schijfjes. Zet ze vervolgens in een pan met koud water op het vuur en laat het koken. Laat het water ongeveer 15 minuten doorkoken, ze moeten beetgaar zijn. Als ze te gaar zijn zullen de stukjes aardappel uit elkaar vallen en krijg je een kruimelige salade, dat wil je natuurlijk niet. Zodra de aardappels goed zijn giet je ze af en laat je ze in een kom afkoelen.
 2. Maak ondertussen de saus. Ik heb dit totaal op gevoel en smaak gedaan en geen precieze hoeveelheden. Gebruik ongeveer 2 à 3 eetlepels crème fraîche, een flinke scheut yoghurt en twee eetlepels mayonaise. De saus moet ongeveer even dik zijn als een volle yoghurt en misschien nog net iets dikker. Proef of de verhoudingen goed zijn, je moet niet te veel crème fraîche, yoghurt of mayonaise proeven dus alles moet een beetje in verhouding zijn.
 3. Voeg daarna voldoende kruiden toe. Wij aten de aardappelsalade met een visburger en boontjes, daarom koos ik voor peper, zout en dille. Je mag echt wel lekker veel kruiden gebruiken, de saus is namelijk datgene dat smaak afgeeft aan de salade.
 4. Als de saus goed op smaak is kan je de augurk en ui fijn snijden. De ui snijd je zo fijn mogelijk terwijl de augurk juist wel wat grof mag blijven. Meng deze door de saus heen en vervolgens kan je de saus door de aardappelsalade mengen. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je de aardappels kapot maakt en het gaat kruimelen.

Easy as that! Mocht je nog aardappelsalade overhouden dan kan je dit de volgende dag prima bij de lunch eten of je maakt er een maaltijdsalade van! Weggooien is zonde 😉

Hoe bereiden jullie thuis de aardappels en heb jij wel eens aardappelsalade gemaakt? Wellicht heb je hier nog andere varianten op, ik ben benieuwd!

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *