Ik ben sinds vandaag op dieet en ik schaam me er best een beetje voor. Het is geen geheim dat ik van lekker eten hou en dat ik dit in balans probeer te brengen met gezond eten. Helaas is die balans er de laatste tijd (zeg maar gerust een aantal maanden) uit. Ik heb geen plezier meer in het sporten, wat ik voorheen graag deed en sinds ik weer naar school ga ben ik regelmatig in de kantine te vinden om ongezonde dingen te scoren. Daar moest verandering in komen. Vroeger kwam ik ermee weg als ik gewoon iets vaker ging sporten en wat vaker de chips zak liet staan, maar nu werkt dat niet meer zo. Dat ‘iets’ gezonder eten en jezelf niet te veel verbieden werkte ook niet, ik had geen duidelijke grens voor mezelf. Steeds vaker kwam het koolhydraat arme dieet naar voren en toen ik gister op de weegschaal stond hakte ik de knoop door. 65,4 kilo woog ik en over 5 weken zou er 5 kilo vanaf zijn.

 

Always eating..
ALWAYS, hahaha!

Maar jij bent toch helemaal niet dik?
Nee, dat klopt. Ik heb een gezond gewicht en zie mezelf ook zeker niet als ‘dik’. Toch ben ik de laatste tijd flink aangekomen en dat zie ik vooral aan mijn buik. Ik heb zo’n buik die al snel opzwelt als ik eet en drink, maar momenteel draag ik continue een ‘food baby’. Ook mijn armen beginnen dikker te worden en uit proportie te raken. Dat is eigenlijk het enige waar ik mij aan erger. O ja, en mijn onderkin, maar ook die heb ik altijd al gehad. Ik wil niet graatmager worden en ik hoef ook geen sixpack met gespierde armen, maar ik wil wel weer gezonder leven.

Na het zien van deze foto ben ik gelijk de sportschool in gerend, mijn arm zit ook precies over het holle stuk van mijn rug heen, maar alsnog voelde ik me onzeker. Mijn doel: Deze zomer met minder kilo’s en meer zelfvertrouwen in bikini!

Waarom koolhydraat arm?
Zoals ik eerder vertelde heb ik moeite met sporten en heb ik geen duidelijke grens in wat ik wel en niet mag eten. Door koolhydraat arm te eten kan je heel snel afvallen en ja, zodra je ermee stopt kan je weer heel snel aankomen. Toch heb ik hier bewust voor gekozen. Door mijn eetpatroon compleet om te gooien ga ik nadenken over wat ik wel en niet mag eten en kan ik me hier op instellen. Ik hoef het maar vijf weken vol te houden om resultaat te boeken. Na die vijf weken is mijn eetpatroon zo goed als veranderd en ben ik er wellicht aan gewend. Je kan het zien als een soort van detox, afkicken van alle slechte, ongezonde dingen. Daarna moet ik natuurlijk weer de discipline opbrengen om gezond te blijven eten en niet terug te vallen in mijn oude en ongezonde eetpatroon.

Hele kar vol gezonde producten, jummie!

Wat eet je dan wel en niet?
Ik vermijd producten zoals aardappelen, pasta en rijst, maar daarnaast ook koekjes, snoepjes en chips bijvoorbeeld. Ik ontbijt zoals gewoonlijk met een havermoutje en 2 rijstwafels, daarnaast zal ik veel meer water drinken, en tussen de middag eet ik dingen zoals pastasalade, soep, quinoasalade etc. ‘S avonds ga ik voor een stuk vlees en lekker veel groente met yoghurt en/of fruit na. Ook heb ik vandaag een flinke bestelling geplaatst bij de Body en Fit. Dit heb ik gedaan om mijn eiwitten hoog te houden en minder last te hebben van een ‘honger’ gevoel. Ik heb eiwitpoeder, eiwitrepen en protein bites besteld dus ik ben benieuwd! Ik ben enorm slecht in water drinken, maar ik ga mezelf toch verplichten om dit voldoende te doen. Hierdoor zal ik minder snel zin hebben om te snacken en het is gewoon goed voor je om water te drinken. Eerder deed ik altijd wat limonade in mijn drinkfles, maar voorlopig vervang ik de siroop door wat fruit of munt. Bruiswater met een smaakje werkt overigens ook erg goed voor mij. Hebben jullie nog tips met betrekking tot het eten?

Dit mag dus niet…
.. En dit prutje dan weer wel.

En hoe zit dat dan met sporten?
Een aantal jaar geleden deed ik aan CrossFit, een combinatie van krachttraining en conditie. Het heeft een beetje hetzelfde idee als bootcamp. Ik vond het echt geweldig en dat was, sinds ik ben gestopt met dansen, de enige sport die ik écht leuk heb gevonden. Helaas moest ik hiermee stoppen doordat ik chronisch rugpijn kreeg en nog steeds mag ik een flink aantal oefeningen niet doen. Sindsdien heb ik sporten nooit meer echt leuk gevonden, ik ben gestopt met mezelf dwingen om te sporten. Het moet wel leuk blijven natuurlijk. Wel moet ik van mezelf meer gaan bewegen en dat staat ook zeker op de planning. Ik pak de trap in plaats van de lift, ik stap wat eerder uit bij de bushalte en loop een stukje, ’s avonds een rondje lopen of fietsen enzovoort. Met dit mooie weer pak ik namelijk veel liever de fiets dan wanneer ik me mijzelf in een sportpakje naar de gym moet slepen. Daarnaast heb ik met Rick afgesproken om te gaan mountainbiken en wil ik misschien af en toe eens baantjes zwemmen. Ook kan ik thuis hier en daar wat oefeningen doen en wil ik gaan beginnen met yoga. Lekker veel afwisseling dus! Welke work-out zou ik volgens jullie zeker eens moeten proberen?

‘It always seems impossible until it’s done’

Zolang je niet begint, zal er ook niks veranderen. Ik heb de laatste tijd veel dingen uitgeprobeerd om te kijken wat het beste werkt en dit is het resultaat daarvan. Iedereen is verschillend en ik raad dan ook aan: Doe wat bij je past. Begin niet aan dingen waar je je niet goed bij voelt en doe vooral niks met tegenzin. Oké, soms moet je inderdaad met tegenzin gaan sporten of die salade eten in plaats van een hamburger, maar overdrijf het niet. Uiteindelijk gaat het erom dat je lekker in je vel zit en gelukkig bent met wie je bent.

Ik hou jullie op de hoogte van mijn dieet en behaalde resultaat, ik ben net één dag bezig, maar ik heb nu al zin in alles wat ik niet mag haha! Het is even wennen, maar ik ga er deze keer alles aan doen om het vol te houden. O en natuurlijk zullen er dagen tussen zitten dat het niet helemaal lukt (zoals mama’s verjaardag en de bier-spijs proeverij morgen), maar daarna wil ik de draad weer gewoon oppakken in plaats van gelijk opgeven. Geven jullie mij een steuntje in de rug?

Liefs,

Suus

2 Comments

  1. Isabel 22 mei 2017 at 10:21

    Succes Suus! Je kan het 😘

    Reply
  2. Pingback: Terugblik 2017 - Suus van der Veer

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *