Ik zag een heerlijk recept voor koekjes voorbij komen bij Lynn van de Vorst op Instagram. Er werd boter en ei gebruikt en ik wist zeker dat ik dit ook kon maken, maar dan plantaardig. Dat het zó goed uit zou pakken durfde ik niet te voorspellen en eerlijk: als je koekjes gaat bakken, is dit een geweldig lekkere basis voor plantaardig koekjesdeeg. Je kan dit basis koekjesdeeg later mengen met allerlei lekkernijen zoals Oreo, Speculoos, pistachenoten, macadamianoten, gedroogde cranberries of pure chocolade. Je kan er kruiden doorheen doen of het lekker naturel houden. Het is een geweldig makkelijk recept. Zo makkelijk zelfs dat ik op zondagochtend binnen een uur alles af had en van mijn koekje kon smullen.

Tip van Suus: Je kan het koekjesdeeg ook invriezen, maak een grote rol van het koekjesdeeg en bewaar in de vriezer. Op het moment dat je koekjes wilt maken hoef je alleen nog maar plakken af te snijden en in de oven te doen, handig!

ingrediënten voor ongeveer 15 koekjes:

 • 150 gram zelfrijzend bakmeel (of gebruik bloem en een theelepel bakpoeder)
 • 80 gram suiker
 • 100 gram kokosolie
 • 30 gram water
 • 1 el gebroken lijnzaad
 • 3 el water
 • een snuf zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Meng het lijnzaad met 3 eetlepels water en laat 5 minuten staan. Dit zorgt voor de binding en wordt vaak gebruikt in plaats van ei.
 3. Meng het bakmeel met de suiker, het lijnzaadmengsel, het zout, de kokosolie en het water. De kokosolie en het water vervangen de roomboter.
 4. Meng alles tot een vast deeg, het zal iets plakkeriger zijn dan je gewend bent van koekjesdeeg, maar dat is niet erg. Als het geen stevige bol wil worden kan je nog wat extra meel toevoegen. Als het juist te kruimelig is doe je er wat water en kokosolie bij.
 5. Als je toppings wilt toevoegen is dit het moment. Zorg ervoor dat je kleine stukjes van het product door het deeg heen doet. Je kan ervoor kiezen om 1 topping toe te voegen of verschillende toppings te gebruiken.
 6. Maak balletjes van het deeg. Ik verdeel de grote bal deeg eerst in tweeën, vervolgens doe ik dat ook weer door de helft en die helft ook weer door de helft. Zo krijg je gelijke stukken en worden de koekjes ongeveer even groot. Mijne waren iets kleiner dan een pingpongbal.
 7. Druk de balletjes deeg een beetje plat (tot ongeveer 1-2 cm) en zet 12 minuten in de oven op 200 graden. De koekjes lijken dan nog zacht, maar zodra ze afkoelen zullen ze uitharden.

Geniet van je zelfgemaakte plantaardig koekjesdeeg!

plantaardig koekjesdeeg

Liefs,

Suus

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *