Broodrecept: Broodpudding met appel en kaneel

Ken je dat? Oud brood, uitgedroogd kapjes of brood dat niemand meer op eet? Het is zonde om weg te gooien want je kan er genoeg mee doen. Toen ik klein was ging ik wel eens met mama naar de sloot om oud brood en kaojes aan de eendjes te voeren of we voerden het aan de vogeltjes in onze tuin. Dat is natuurlijk ook heel leuk, maar je kan nog veel meer doen met oud brood. Ik maakte afgelopen week broodpudding en het smaakte naar een combinatie van appeltaart en wentelteefjes. Eigenlijk waren het eerder brood muffins geworden, maar de smaak ervan was het delen van dit recept in ieder geval waard.

Broodpudding is er in allerlei vormen en smaken, zo heb je broodpudding met of zonder custard, met of zonder fruit en ga zo maar door. Ik had nog een half bruin brood liggen en gebruikte dat in combinatie met appel, kaneel en rozijnen.

De ingrediënten: 

  • 300 gram (oud) brood (ongeveer 6-10 sneetjes afhankelijk van de grootte en soort)
  • 200 gram suiker
  • 2 deciliter melk
  • 5 eieren
  • flinke hand gewelde rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 appels
  • evt. grove korrels kaneelsuiker

Bereidingswijze:
1. Laat de rozijnen een paar minuten wellen in lauwwarm water.
2. Scheur de sneetjes brood in kleine stukjes, hierdoor zal het brood meer vocht opnemen.
3. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en voeg vervolgens de suiker toe, roer het door en zorg ervoor dat de suiker geheel is opgelost. Giet het melkmengsel over het brood en zorg ervoor dat al het brood een beetje soppig is. Ik heb er uiteindelijk nog een scheutje melk bij gedaan omdat het brood ietwat te droog was. Laat het vervolgens 10 minuten ‘weken’.
4. Ondertussen kan je een bakvorm invetten, ik heb gekozen voor een bakvorm waarin je muffins maakt, maar broodpudding wordt ook vaak in grote ovenschalen gemaakt, het is dus maar net wat je liever wilt. Ik vermoed dat als je een ovenschaal gebruikt, het smeuïger blijft en in de muffin vorm zal het brood wat krokanter worden, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal vervolgens de rozijnen uit het water en dep ze even droog. Voeg deze, samen met de vanillesuiker, kaneel, ei en een fijn gesneden appel, toe aan het broodmengsel.
6. Schep het mengsel goed door zodat de ingrediënten zich goed verdelen. Daarna kan je het met een lepel in de bakvorm scheppen. Je kan er ongeveer 12 muffin vormpjes mee vullen, afhankelijk van hoe vol je de vormpjes doet. Als je een grote bakvorm gebruikt kan je het mengsel hier gewoon in één keer in gieten. Let bij beide vormen wel op dat de ingrediënten zich goed verdelen en er voldoende eimengsel tussen zit, dit zorgt er namelijk voor dat het brood aan elkaar blijft ‘plakken’. 
7. Zet de muffin bakvorm ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden, voor een ovenschaal zal dit ongeveer 40 minuten zijn. Hou het goed in de gaten, wanneer de bovenkant te bruin wordt kan je er een stukje aluminiumfolie overheen doen en keer de vorm halverwege de tijd om. Zodra je denkt dat de broodpudding klaar is, steek je er een prikker in. Als deze klaar is komt de prikker er schoon uit.
8. De broodpudding in de muffin vorm laat je ongeveer 10 minuten afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Als je een ovenschaal hebt gebruikt kan je, net als lasagne, gelijk zodra deze uit de oven komt er stukjes van snijden.

Mijn muffins waren behoorlijk zoet, daarom maakte ik ook de vergelijking met het appeltaartje (en door de appel natuurlijk). Door de krokante bovenkant en zachte onderkant moest ik denken aan een wentelteefje, waar dit meestal ook zo is. Ik heb er voor het uiterlijk nog wat glazuur overheen gedaan, maar qua smaak is dat zeker niet nodig. De muffins zijn erg zoet en als je daar niet van houdt, zou je zelfs wat minder suiker kunnen gebruiken. Zoals ik eerder al noemde, de variaties zijn eindeloos. Experimenteer met wit, bruin of stokbrood. Maak combinaties zoals brioche brood met perzik of wit brood met aardbeien. Gebruik bij voorkeur oud brood, dit neemt het vocht beter op en daar wordt de pudding lekker smeuïg van. Wij hebben thuis eigenlijk nooit meer brood over en ik gebruikte daarom vers brood en dat werkte ook prima.

Ik ben heel erg benieuwd of jullie wel eens broodpudding hebben gemaakt! En wat doen jullie met oud brood? Laat een reactie achter onder aan de pagina.

Liefs,

Suus

2 comments / Add your comment below

  1. Ik heb altijd standaard een witbrood van ca 80 cent in de vriezer voor wentelteefjes en broodpudding. Dat brood is voor mijn gevoel al oud wanneer je het koopt en dus ideaal voor dit soort gerechten

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Lees vorig bericht:
Zomerse drankjes #1: Watermeloen-tonic

Het is vakantietijd en dat moet gevierd worden, wel of geen vakantie. Geef jezelf het ultieme zomergevoel met deze reeks...

Sluiten