Hartige worteltaart (vegetarisch)

Van de week heb ik dit recept thuis gemaakt en het leek me ideaal voor Koningsdag. Deze worteltaart kwam uit het tijdschrift van de jumbo en moest gelijk even uitgeprobeerd worden. Ik heb hem iets anders gemaakt en deel dit recept graag met jullie! Het recept is vegetarisch, maar als je daar geen behoefte aan hebt kan je wat spekjes bakken en eroverheen doen of warme beenham erbij serveren. Ook kan je er wat witvis zoals kabeljauw bij eten. Voor grote eters is dit zeker een aanrader, anders heb je hier waarschijnlijk niet voldoende aan.

Recept voor 4 à 5 personen.
Ingrediënten:

Voor de taart:
1,5 Bos wortelen
200 Gr crème fraîche
150 Gr kaas, jong belegen
1 tl Grof zeezout
5-6 el Olijfolie
1 Teentje knoflook
Peper naar smaak (evt. chilipeper)
Pakje Koopmans bladerdeeg (10 plakken)

Voor de pesto:
1 Teentje knoflook
1 Bos loof (groene gedeelte van de wortelen)
1 el pijnboompitten
50 gr Parmezaanse kaas

Garnering:
Bosui

Bereidingswijze:
De oven kan worden voorverwarmd op 200 graden Celsius. Vervolgens schil je de wortels, snijd je het groen eraf en halveert ze. Bewaar het loof voor de pesto (de groene stelen aan de bovenkant van de wortel). De wortelen kook je 5 minuten in kokend water. Giet het water af en laat de wortelen even afkoelen zodat ze drogen.

Vervolgens leg je bakpapier op de bakplaat en leg je hier de plakken bladerdeeg op. Leg de randen ietwat over elkaar heen om ervoor te zorgen dat ze goed op elkaar aansluiten. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem zodat het bladerdeeg tijdens het bakken niet omhoog komt.

Daarna roer je de helft van de kaas door de crème fraîche totdat dit goed gemengd is. Pers één teentje knoflook en roer door het mengsel. Voeg peper toe naar smaak. Zelf heb ik nog een beetje chilipeper gemalen om het iets pittiger te maken. Bestrijk de bodem met het crème fraîche mengsel en verdeel de wortelen over de bodem. Vervolgens bestrooi ik de wortelen met de andere helft van de kaas. Bestrooi de wortelen vervolgens met wat zeezout en besprenkel met olijfolie. De randen kan je omvouwen zodat het mengsel niet uit de taart loopt. Zet de taart 20-25 minuten in de oven. Als het bladerdeeg goudbruin is kan je de taart uit de oven halen.

Iets donkerder dan de bedoeling was, zo kwam die van mij uit de oven!

Als de taart in de oven staat kan je beginnen aan de pesto. Was het loof van één bos wortelen. Doe dit goed, want hier zit vaak veel zand in. Pureer de loof met een staafmixer of keukenmachine samen met de knoflook, pijnboompitten en Parmezaan. Meng met een scheutje olijfolie tot een glad geheel.

Zodra de taart uit de oven gehaald wordt kan je hem gelijk serveren. Gebruik de pesto en evt. bosui als garnering. Eet smakelijk!

Voor mijn vriend en vader had ik er twee lekkerbekjes bij gebakken en mijn broer had vegetarische saté. Mijn moeder en ik zijn niet zulke grote eters dus wij hadden hier voldoende aan.

Eten jullie wel eens hartige taart? En zo ja, wat doen jullie er dan in?

Liefs,

Suus

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Lees vorig bericht:
Volg mijn blog nu ook via Bloglovin’

Follow my blog with Bloglovin

Sluiten